Hvorfor har jeg så mange negative tanker (og hvordan slipper jeg af med dem)?

Oprettet d.

Kender du det: Du er til fest, du har en hyggelig aften, du er på sommerferie, eller du har det bare rigtig godt. Alligevel er der tanker, der sniger sig ind på dig, som du faktisk ikke synes passer ind her, og som du helst vil være fri for.

Tankerne om, at der kunne ske ulykker, og at aftenen eller dagen endda kunne ende i en katastrofe, kommer pludselig lige midt i alt det dejlige og lige dér, hvor du faktisk burde have det allerbedst og bare nyde dit liv. Du tænker måske, at det er irriterende og mærkeligt, at du ikke bare kan nyde livet og fokusere på det gode – især fordi dine venner altid siger, at det er vigtigt at nyde det gode og se det positive.

Udover at tankerne er irriterende, er de også utroligt nemme at producere. Det er næsten som om, at for hver positiv tanke kan du komme i tanker om 5 negative, som så nærmest ”ødelægger” den positive. Kender du den fornemmelse – det gør du garanteret, og det gør vi i virkeligheden alle sammen. For det er nemlig helt utrolig menneskeligt at tænke på negative konsekvenser og få katastrofetanker. Og der er endda rigtig gode grunde til det – det kommer vi til.

For rigtig mange mennesker bliver de negative tanker et endnu større problem, fordi de bliver bange for, at der er noget galt med deres hjerne og måde at tænke på. Vi mennesker kan godt lide at spejle os i resten af flokken. Vi vil nemlig gerne være sikre på, at vi passer ind i fællesskabet, og at der er andre, der kan lide os og derfor vil passe på os. Derfor går vi ofte rundt og sammenligner os med andre. Men det er rigtig svært, når det handler om tanker, for vi ved jo ikke, hvad andre mennesker tænker. Derfor bliver vores sammenligning med andre hurtigt baseret på gætterier. Og selvom det er gætterier, bliver vores egne antagelser hurtigt til noget rigtigt – inde i vores hoveder. Vi antager nemlig hurtigt, at andre har det meget bedre, er meget gladere og har masser af positive tanker.

Med idéen om at alle andre har det bedre og slet ikke har så mange negative tanker, får vi det ofte selv endnu værre, og vi bliver rigtig uvenner med alt det negative i hovedet, som vi gerne vil have til at gå væk. Og lad os nu bare være ærlige – det der med at få tanker til at gå væk eller holde op med at komme – det er svært og kan hurtigt blive en ret umulig opgave. I hvert fald hvis man er uvenner med sine tanker og aktivt arbejder på at stoppe dem. Det er noget helt andet, der skal til. Man skal nemlig i højere grad lære at være ligeglad med sine tanker, og lade dem være. Ja – du læste rigtigt. Du skal faktisk være langt mere doven overfor dit eget tankeliv. Især når du gerne vil have mere ro i hovedet og lægge det negative fra dig.

Der er rigtig gode grunde til, at vi har svært ved at lægge det negative fra os og har nemt ved at få katastrofetanker og tænke på negative konsekvenser. Det er nemlig sindssygt vigtigt for os mennesker, at vi er opmærksomme på lurende farer for at kunne overleve. Vores hjerner er meget gamle og fra helt gammel tid ligger det meget dybt i os, at vi skal lægge mærke til puslen i græsset og se os over skulderen – netop for at spotte fjenden, før fjenden spotter os. På den måde kan man sige, at vi er kodet til at kunne regne ud, hvad der kunne være farligt, og hvor farerne kunne opstå. Det er smart, og det er det, fordi det hjælper os med at overleve. Men vi lever i en verden, hvor rigtig meget kan tolkes som farligt, og hvor rigtig meget kan gå galt. Derfor er der også masser af brændstof til dine tanker, når det handler om at spotte potentielle farer.

Alt dette forklarer, hvorfor du så nemt kommer til at tænke negativt og få katastrofetanker. Det hjælper dig rent faktisk med at overleve.

Hvis du vil have endnu flere forklaringer på de negative tanker og endnu flere teknikker til, hvordan du lader tankerne ligge og får mere ro i hovedet (så der måske bliver plads til tanker, du synes bedre om), så skal du på kursus. Du skal på vores helt unikke kursus Egenomsorg, hvor du lærer, hvordan du slipper bekymringer, spekulationer og andre ufrugtbare tanker, så du kan komme til at trives igen. Du kan nemt tilmelde dig lige her – vi har få pladser tilbage.

De bedste hilser fra
Ziggie & Henrik