#3 Et spørgsmål der provokerer de fleste...

Oprettet d.

De seneste måneder (kun afbrudt af en fantastisk dejlig sommerferie) har vi hos KANT PSYK haft en stresskampagne kørende med navnet ’’Er stress et valg?’’ Denne titel har vist sig at være ganske provokerende, hvilket bestemt også var tilsigtet.


I foråret var vi på messe i Kolding og talte i den forbindelse med en masse mennesker om stress, kollegastøtte osv. På et tidspunkt kommer en kvinde hen til vores stand, tager fat i et af vores postkort og læser højt: ’’Er stress et valg?’’ Kvinden reagerer meget umiddelbart og siger utrolig bestemt: ’’Det er det jo så IKKE!’’

Reaktionen er værd at lægge mærke til. Reaktionen kommer prompte og afspejler, at kvinden nok tænker på stress som et tilvalg i spørgsmålet ’’Er stress et valg?’’ Hun føler sig umiddelbart provokeret og har behov for at understrege, at stress ikke er noget, man vælger til. Og det er hun ikke alene om. Mange har i stressdebatten gennem de seneste måneder gjort det klart for os, at stress ikke er noget, man vælger til. Det er vi naturligvis fuldstændig enige i – det ville være absurd at vælge stress til.

Så: det er ikke stress, som et tilvalg vi ønsker at sætte fokus på! Derimod er det stress set i relation til de mange valg, vi står overfor i livet – både store og små valg, vigtige og måske knap så vigtige valg. Vi ønsker i høj grad at fokusere på den rolle, man selv spiller i forhold til stress. Ofte ser vi ud på verden, når vi bliver stressede. Vi ser ud, orienterer os rundt og forsøger at finde årsager til vores stress. Dette giver for så vidt god mening – for, kan man finde årsagerne til stress, kan man måske også fjerne dem og derved fjerne sin stress. Men lad os nu bare være ærlige: det er ikke alene vores omverden, der har andel i vores stress. Det har vi også selv. Derfor skal vi ikke kun se ud, vi skal også se ind. Vi skal turde se ind i os selv og være ærlige. Vi har selvfølgelig ikke valgt stress til, men har vi forsøgt at vælge stress fra?

Det kan være svært at forsøge at vælge stress fra, for det hænger nogle gange sammen med at foretage nogle svære valg. Skal man beholde sit job? Skal man sælge huset? Trives man bedre i byen end på landet? Andre gange er det heldigvis mindre omfattende valg, der skal til. Det vigtigste er dog, at man bliver sin egen rolle bevidst. At man erkender, at man står sig selv nærmest, og at man er den person i hele verden, der bedst man ændre noget. Også når det gælder stress.

Vil du læse mere om stress? Så kan du læse vores blogindlæg her: #9 Stress - et misbrugt ord

Ziggie - en del af teamet bag KANT PSYK