#6 Hvem fjerner hurtigst lorten?

Oprettet d.

Jeg er med i en gruppe på Facebook – det er der for så vidt ikke noget særlig spændende i, men i det her tilfælde har gruppen faktisk udviklet sig til at blive ret spændende. Den oprindelige intention med gruppen var, at man skulle spørge om hjælp og gode råde i sit lokalområde. For mig at se, var det var en god og brugbar idé, for vi kan jo alle sammen få brug for et godt råd og en hjælpende hånd i ny og næ.

Men gruppen har udviklet sig til noget andet. Den har udviklet sig til et sted, hvor man kan klage, pege fingre og brokke sig. Det er egentlig rigtig ærgerligt. Langt de fleste opslag har nu karakter af, at man opfordrer lokalsamfundet til at holde udkig efter snart den ene og snart den anden synder, der har begået fejl eller overtrådt regler. Senest var det en hest, man efterlyste. Den havde på en ridetur en søndag dumpet sine pærer på en vej udenfor et hus – uden at spørge om lov. Og ikke mindst uden at rydde op efter sig. Opfordringen lød nu på at finde synderen og få denne til at rydde op efter sig. Dette selvfølgelig hurtigst muligt, for hvem vil have en lort liggende på vejen?

Den slags koster tid, tænker jeg. Først skal man ud og tage et foto af lorten – fra den helt rigtige vinkel, så placeringen fremgår tydeligst muligt. Så skal man ind og lave et opslag på Facebook, som jo bør have den helt rigtige ordlyd. Alle skal klart og tydeligt sættes ind i problemstillingen, hvorfor beskrivelsen er meget vigtig. Nu er der bare tilbage at vente. Mens man sidder i sin stue og gnavent skuler efter den skyldige hest, må man også holde øje med, om der viser sig nogle gode løsninger og forslag på facebookgruppen. Måske melder hesten sig selv? Måske har ens nabo set skurken, mens den forrettede sin nødtørft, og kan så deltage i opklaringsarbejdet? Måske er der også andre gruppemedlemmer, der har nogle gode idéer til, hvad man gør ved sådan et problem? Alt i mens lorten stadig bare ligger og damper på vejen…

Hvorfor fortæller jeg så overhovedet den her historie? Det gør jeg, fordi vi støder på mange problemer i vores liv, hvor vi forventer, at andre skal gøre arbejdet og fjerne problemerne for os. Vi har i høj grad tendens til at se udad og lede efter andre, der kan løse vores problemer i stedet for at starte med at se indad og gå i gang med problemløsningen på egen hånd.

Som i historien er det måske ikke engang vores egen skyld, at vi har et problem. Men det er stadig os selv, der ligger først for i forhold til problemløsningen. Måske har du en chef, der plager livet af dig med trættende arbejdsopgaver, der skal løses i sidste øjeblik. Måske larmer din nabo. Måske føler du dig stressramt. Måske er dit liv ikke, som du håbede. Men det er dig, der hurtigst og bedst kan gøre noget ved dine problemer.  Det er dig, der ved, hvordan problemet ser ud, hvorfor det er et problem, og hvilken løsning, du foretrækker.

Så start hos dig selv, før du udpeger andre til dine problemløsere.

Ziggie - en del af teamet bag KANT PSYK