Krisehjerne? 5 psykologiske værn mod verdens uro

Oprettet d.

Der er krise nok til alle for tiden.
Krige, økonomisk usikkerhed, klimakrise, demokratier der vakler – og så det nære – et travlt arbejdsliv, børn, sygdom, skilsmisser og tusind valg, du hele tiden skal tage stilling til.

Det er ikke mærkeligt, hvis du føler dig udmattet.

Når virkeligheden larmer, og mediebilledet pumper krisestemning ind i dit nervesystem, så reagerer kroppen. Hjernen vil sikre overlevelse – men det sker ofte på bekostning af nærvær, overblik og ro.

Derfor har vi skrevet dette til dig, der gerne vil kunne stå stærkt midt i det hele. Ikke fordi vi har løsninger på alt, men fordi vi ved noget om, hvordan du skaber psykologisk stabilitet – selv når verden virker ustabil.

Her får du 5 råd fra krisepsykologiens værktøjskasse:

1. Hold fast i dine vaner.
Gode vaner skaber tryghed. Morgenkaffen, løbeturen, sengetiden. Det er ikke småting – det er din struktur. Når verden udenfor virker uforudsigelig, bliver dine daglige ritualer en slags stille helle. De hjælper din hjerne med at forstå: "Jeg ved, hvad der skal ske nu." Det giver ro, selvom meget andet er usikkert.

2. Begræns dit nyhedsforbrug.
Du behøver ikke være konstant opdateret for at være et ansvarligt menneske. Faktisk kan det være en ansvarlig handling at skrue ned for informationsstrømmen. Vælg enkelte tidspunkter, hvor du opdaterer dig – og giv ellers hjernen pauser fra verdens støj. Din opmærksomhed er en ressource, du skal beskytte.

3. Opsøg det, du kan kontrollere.
Det kan være relationer, opgaver, rutiner – og lad resten være. Når du fokuserer på dét, du faktisk har indflydelse på, aktiverer du en oplevelse af handlekraft i stedet for afmagt. Du kan ikke ændre verdenssituationen – men du kan lave en god middag, gå på arbejde og tage dig kærligt af dem, du holder af.

4. Brug din krop aktivt.
Bevægelse reducerer angst og uro. Gå en tur. Træk vejret dybt. Rør dig. Kroppen og sindet hænger sammen, og når du sætter kroppen i gang, sender du et vigtigt signal til nervesystemet: "Jeg kan bevæge mig. Jeg er ikke fastlåst." Det er en enkel, men effektiv måde at berolige dig selv på.

5. Tal med nogen.
Når verden ryster, skal du ikke stå alene. Del dine tanker. Hør andres. Det at sige ting højt kan i sig selv skabe lettelse og klarhed. Menneskelige forbindelser styrker os – også selvom vi ikke kan løse hinandens problemer. Nærvær og samtale er modgift mod ensomhed og indre kaos.

Pas på dig selv – vi har brug for mennesker med balance midt i ubalancen.
 

🚨 MERE OM KRISEHÅNDTERING 🚨