Vores 3 bedste råd til kollegastøtte

Oprettet d.

Du er sikkert en rigtig god kollega – eller leder – eller arbejdsgiver. Og du vil gerne vise den bedste side af dig selv.

Det gælder i hverdagen, og det gælder, når der sker noget uventet eller voldsomt på arbejdspladsen.

Måske ved du altid, hvad der er rigtigt at sige og gøre i svære situationer. Og i så fald er du et kæmpe aktiv for arbejdspladsen. For du er med til at forebygge sygefravær og medarbejderflugt – noget som ellers gør nas på den menneskelige og økonomiske bundlinje.

Alligevel vil vi give dig vores 3 bedste råd til at være den bedste støtte, når kollegaer og medarbejdere har det svært. 

De er ganske gratis – til dig fra os 🎁

1
Drop berøringsangsten

Der er intet at være bange for. Gå til din kollega eller medarbejder og spørg direkte. Lad være at pakke din omsorg ind i sætninger som ”Nu er det jo ikke fordi, jeg vil blande mig…” eller ”Jeg håber, det er okay, at jeg spørger…” For du VIL faktisk blande dig, og hvis du ikke spørger, bliver du ikke klogere. Del din observation og sæt et enkelt spørgsmål på. Fx ”Jeg har lagt mærke til, at du er meget stille. Hvordan har du det?” Eller ”Det virker som om, du har meget om ørerne i øjeblikket. Hvad kan jeg gøre, som kan hjælpe dig?” Det viser, at du er fuldkommen til stede og helt ægte stiller dig til rådighed.

2
Spørg til personen – ikke til situationen

Når der er sket noget voldsomt eller er opstået en svær situation, er vi ofte tilbøjelige til at interessere os for situationen. Vi spørger måske, hvad der er sket, hvordan det er sket, og hvilke konsekvenser, det umiddelbart har haft. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med. Det er bare ikke særlig spændende. Det er langt mere interessant og relevant at spørge til personen. Det kunne fx være spørgsmål som ”Hvordan oplevede du situationen?” Eller ”Hvordan er det egentlig at være dig lige nu?” Disse spørgsmål giver nogle langt bedre og mere personlige svar. Og den, der svarer, føler sig set og hørt på en helt anden måde.

3
Inddrag andre

Du kan altid sætte noget værdifuldt i gang ved at følge de to forrige råd. Men det hele hviler ikke nødvendigvis på dig. Der findes mange andre ressourcer, som kan bringes i spil. Og det kan du fint hjælpe med at gøre. Listen over ressourcer er lang, og du kender dem sikkert allerede. For på en arbejdsplads er ingen alene – og ingen skal føle sig alene. Derfor kan du med fordel tale med din kollega eller medarbejder om, hvad der ellers kunne inddrages. Det kan fx være andre kollegaer, ledere, HR-afdeling, arbejdsmiljøorganisationen, tillidsvalgte, fagforening eller personens egen læge. Men det kunne også være arbejdspladsens Krise- og Kollegastøttemedarbejdere.

Hvis du vil være den på arbejdspladsen, der med det samme kan åbne den store værktøjskasse med alle redskaberne til stresssamtaler, krisesamtaler, defusing og debriefing – så skal du uddanne dig i Krise- og Kollegastøtte. Det tager 7 dage, og når du vender tilbage til din arbejdsplads, er du et endnu større aktiv.

Du kan endda tjene din egen løn ind på ingen tid ved at medvirke til at forebygge sygefravær og medarbejderflugt. Lav selv regnestykket.

Vi glæder os meget til at møde dig – og til at dele vores viden og begejstring med dig 🙌🏻

Læs mere om KRISE- OG KOLLEGASTØTTE