#7 Hvorfor gør min krop så sindssygt ondt?
At have ondt i tænderne kan være noget af det mest smertefulde – for at sige det rent ud, så har man lyst til at banke hovedet ind i væggen i en hård og hurtig rytme, blot for at afprøve om ikke den nye smerte vil kunne overdøve den i tænderne. Normalt ville man nok gå til tandlægen i denne situation, hvilket kvinden, vi skal høre om i dette blogindlæg, også gjorde. Beskeden fra tandlægen var, at der absolut intet var galt med tænderne – alt var i skønneste orden. På den ene side var det en god besked, men på den anden side også virkelig nedslående, når man nu har så ondt. For så er der jo ikke rigtig noget, der kan afhjælpe smerterne.
Jeg talte med kvinden nogle uger efter, og nu gik det lidt bedre med hendes tænder. Smerterne var aftaget lidt og var nu kun tilstede ca. 50 % af tiden. Desværre stod det noget værre til med resten af hende. Hun beskrev over for mig, at hun nu havde meget ondt i halsen. Smerterne sad særligt i den ene side af halsen og forstærkedes, hver gang hun sank. Det føles som en stor byld, sagde hun. Herudover beskrev hun en voldsom træthed – både fysisk og mentalt. Hendes krop gjorde ondt i muskler og led, og hun orkede ingenting. Grædende fortalte hun mig, hvordan selv den mindste ting kunne slå hende fuldstændig ud. I mine samtaler med kvinden kom der mange eksempler på dette frem. Det jeg husker bedst er, at hendes søn på 8 år gik til fodbold. Når han skulle afsted til træning, hjalp hun ham som regel med at finde træningstøjet frem. Som i alle andre børnefamilier skete det, at hun ikke kunne finde enten benskinner, fodboldstøvler eller den rigtige t-shirt. Denne situation kunne slå benene totalt væk under hende. Hun fortalte, at hun brød grædende sammen og slet ikke kunne se, hvordan hun kunne løse problemet. Det ikke at kunne finde den rigtige t-shirt blev et uoverstigeligt problem, som afstedkom voldsomme reaktioner i form af ukontrolleret gråd, rysten, følelse af håbløshed og utilstrækkelighed. Alene på grund t-shirten.
Sammen blev vi enige om, at hun skulle tage en tur omkring sin egen læge og få undersøgt smerterne i halsen – sideløbende med at hun skulle fortsætte sine samtaler hos mig. Ikke overraskende havde lægen samme besked til kvinden som tandlægen; hun fejlede intet – i hvert fald ikke somatisk. Ingen halsbetændelse, ingen byld, ingen andre infektioner. Ingenting. Hos lægen var stress dog blevet nævnt, hvilket vist ikke kom bag på kvinden.
Tilbage hos mig tog vi rigtig fat på snakken om stress og ikke mindst stresssymptomer. For stresssymptomer kan se meget forskellige ud hos det enkelte menneske. Mange af os kender nok til symptomer som hovedpine, træthed, søvnløshed, modløshed osv. Og kan måske også på et eller andet niveau forbinde disse symptomer med stress. For rigtig mange af os har efterhånden hørt og set så meget om stress på TV, i ugeblade osv. Det er dog super vigtigt at have for øje, at stresssymptomer også kan se anderledes ud end de mere kendte og klassiske symptomer, som nævnt ovenfor. Hos kvinden, vi hørte om før, så stressymptomerne helt anderledes ud. Hos hende var der fx tale om smerter i tænder og i halsen. Disse symptomer er for mange forbundet med somatisk sygdom, og de færreste tænker, at stress kan se sådan ud. Men det kan det!
Opfordringen herfra lyder derfor, at du skal holde rigtig godt øje med dig selv og din krop. Mærk godt efter, om du mærker noget usædvanligt. Gør du det, så gå til lægen for at udelukke fysisk sygdom. Er der ikke tale om fysisk sygdom, må du tænke godt efter, om det kan være stress, du mærker. Det betaler sig i høj grad at kende sine egne stresssymptomer. Jo bedre du kender dem, jo hurtigere kan du handle på dem. Og husk så, at nøglen til robusthed er at kende sig selv!
Ziggie - en del af teamet bag KANT PSYK