#4 Større, bedre, stærkere, mere...

Oprettet d.

’’Just do it’’ – det slogan kender du måske? Ordlyden hentyder til, at du bare kan se at komme i gang, for verden ligger åben for dig. Bare gør det: snør løbeskoene, spring i badedragten eller sus afsted på cyklen.

Dette slogan er bare et af mange, der med sin ordlyd hentyder til, at der skal fart på, at du skal have det bedste, at du skal have endnu mere, være endnu hurtigere og endnu stærkere. Mange af os er opfostret med slogans som ’’fordi du fortjener det’’, ’’perfectly you’’, ’’alle har ret til et fedt køkken’’ osv. Holdningen bag slogans som disse ser vi derfor afspejlet i vores samfund og vores adfærd. Vi vil nemlig have mere, og vi vil have det bedste! For at opnå det bedste begynder vi at lede og afprøve – og lede videre.

En af konsekvenserne bliver, at vi ikke rigtigt formår at stå stille og nyde, hvad vi end måtte have, for vi er opvokset med, at der findes noget endnu bedre derude. Vi opfordres konstant til, at det skal findes, for vi fortjener det jo. Derfor befinder vi os meget af tiden i en evig søgen efter dette bedre og større. Konkret ses det ofte, at nydelsen og glæden ved at have købt noget nyt eller have opnået noget i sit liv er meget kort. Nydelsen og glæden afløses hurtigt af følelsen af, at der findes noget endnu bedre.

På et tidspunkt ønskede min store søn sig en meget dyr kniv. Kniven skulle bruges i det udendørsliv, der på det tidspunkt fyldte hele vores fritid. Han ønskede sig penge i fødselsdagsgave, sparede op, og brugte al sin tid på at se på kniven på nettet. Da kniven var købt og kom med posten, var lykken gjort. Sådan umiddelbart i hvert fald… Min søn sad med kniven i hånden det meste af dagen, stirrede på den og sagde gang på gang: ’’Jeg fatter slet ikke, den er min’’. Som en klar understregning af alt det ovenstående, varede lykken desværre så kort. Jeg husker ikke hvor kort, men førend kniven havde snittet den første håndfuld snobrødspinde, var sønnike i gang på nettet igen. Jagten på en bedre, større og skarpere kniv var skudt i gang…

Når man tænker på, hvor svært det er for os at stå stille, være tilfredse og nyde det vi har, er der gode grunde til, at vi kan blive stressede. Vi er konstant indstillet på jagt og i gang med at tænke fremad på nye erhvervelser og nye kompetencer, vi bør opnå. Det er således svært at lade roen sænke sig, og følelsen af at skulle præstere er dominerende. Samlet set kan det bevirke, at vi oplever en høj grad af frustration, utilfredshed og dermed også stress, fordi vi føler, at vi ikke slår til og ikke præsterer nok.

Måske skulle vi i højere grad arbejde mod en accept af, at det nyeste, bedste, flotteste, største ikke nødvendigvis er lykken. Man kunne endda fristes til at indvende det modsatte. I kampen mod stress – både på et samfundsmæssigt og et personligt niveau – skal der hermed lyde en opfordring til at stoppe op og i højere grad indstille jagten. Lad våbnene ligge og stå stille lidt. Er det virkelig nødvendigt for dig at opnå det bedste altid? Tænk over det! Valget er dit! 

Ziggie - en del af teamet bag KANT PSYK