#17 Hjernegymnastik - øvelse gør mester!

Oprettet d.

Overskriftens ordlyd er egentlig lidt gammeldags, synes du ikke? Heldigvis gør det ikke ordene mindre betydningsfulde – snarere tværtimod. Det er nemlig nogle virkelig vigtige ord, som kan få stor betydning for resten af dit liv. Det lyder vildt, og det er det også!

Når jeg præsenterer dig for ordet ”hjernegymnastik”, mener jeg ikke sudoku, gåder, kryds og tværs eller andet af den slags fornøjelser. Nix – jeg mener såmænd træning med din hjerne, træning med dine tanker, altså træning i at tænke på nye og mere gavnlige måder. Jeg vil nemlig tillade mig at påstå, at du nok har tænkt på de samme måder en stor del af livet, og at disse måder måske ikke altid er hjælpsomme for dig. Har jeg mon ret? Eller bare lidt ret?

Vores hjerner elsker gentagelser og genkendelighed, for det skaber nemlig tryghed og en fornemmelse af, at ingen fare er på færde. Og så er det altså også lidt nemmere at navigere i livet, når en stor del af hjernen kører på autopilot, så vi ikke hele tiden skal tage stilling til alting. Derfor er mange af vores tankemønstre blevet automatiske – også selvom mange af dem skaber det stikmodsatte af tryghed og velvære. De skaber måske snarere tristhed, modløshed, udbrændthed, mindre overskud, mindreværd og alt muligt andet, som ikke er særlig rart.

Måske er du bekymringens mester og er vanvittig dygtig til (og trænet i) at tænke på alt det, der kunne gå galt i fremtiden. Eller grubler du over det, der skete i fortiden? Måske har du et tankemønster, der gør, at det ligger lige til højrebenet at tænke negativt om dig selv? Spekulerer du dig gul og grøn, og frygter du ofte det værste? Så er det lige præcis dig, der skal i gang med en ny form for træning, og det skal du, fordi alt andet er spild af tid og spild af gode tankeressourcer.

Vi lever i et samfund, hvor mange træner – altså fysisk… det vil sige fodbold, løb, badminton osv. Det er derfor normalt, at man træner sin krop, men hvad med hjernegymnastikken, tanketræningen – hvor mange er i gang med den slags træning? Mit svar er, at det er ALT for få, og det er meget meget ærgerligt. Forklaringen er simpel: Alt for få er i gang med hjernegymnastik, fordi de opgiver efter meget kort tid. De klienter, jeg sætter i gang med at træne anderledes måder at tænke på, vender ofte tilbage ugen efter og fortæller, at træningen ikke virker, og at de derfor er stoppet. I de fleste tilfælde beretter mine klienter derfor, at de jo ikke er stoppet med at bekymre sig, at de stadig får negative tanker, og at de ikke har fået det bedre.

Lad os tage udgangspunkt i den fysiske træning: Hvis du gerne vil blive god til fodbold, er det så sket efter den første uges træning? Kan du løbe et maraton efter at have trænet en uge? Nej, vel! Det samme gør sig altså gældende for vores hjerne og vores tankeliv. Hvis du vil blive god til at tænke anderledes og få nye tankevaner, så skal der altså trænes – benhårdt. Heldigvis kræver hjernegymnastikken hverken dyrt udstyr, medlemskab eller særlige tidspunkter på ugen. Din træning kan foregå dagen igennem, som det nu passer for dig.

Hvis du savner konkret inspiration til træningsmetoder, så du kan komme i gang med at tænke anderledes, skal du læse mit blogindlæg #16 ”Derfor skal du ikke tænke dig SÅ godt om”. Derudover kan jeg anbefale dig at finde endnu flere træningsmetoder i bogen ’’Fængslende Tanker’’ af Linda Burlan Sørensen.

Når du går i gang med din hjernegymnastik, så hold fast i din træning, giv ikke op, og bær over med dig selv. Man gennemfører ikke et maraton efter 1 dag eller 1 uges træning – men som den gamle talemåde siger, så gør øvelse mester! 

Ziggie – en del af teamet bag KANT PSYK